حاملگی و سرطان پستان (2)

 

 


درمان سرطان پستان در حاملگی یک نکته مهم در درمان سرطان پستان در زمان حاملگی ،این است که حاملگی به سیر خود ادامه دهد.

البته در این رابطه ،استثنائاتی هم وجود دارد و در هر فرد ،باید به صورت جداگانه عمل شود.اعمال جراحی با حفظ پستان در حاملگی نباید انجام شوند زیرا پس از این گونه اعمال ، حتماً باید پرتو درمانی انجام شود و تماس با اشعه برای جنین مضر است.

جراحی پستان در زمان حاملگی در اغلب اوقات با موفقیت انجام می شود و حداقل خطر را برای مادر و جنین ، بخصوص در سه ما هه دوم وسوم دارد.در مقایسه با شیمی درمانی و پرتو درمانی، انجام جراحی کمترین اثرات مضر را در زمان حاملگی بر جای می گذارد.

بنابراین درمان متداول برای سرطان های پستان قابل عمل در جراحی ،عمل برداشت کامل پستان تحت بیهوشی عمومی است . پس از بررسی جواب آسیب شناسی بیمار ،تصمیم گیری اختصاصی در مورد انجام شیمی درمانی بعد از عمل صورت خواهد گرفت .

بیماران در مراحل پیشرفته بیماری که غیر قابل عمل باشند ، ممکن است قبل از عمل جراحی نیاز به شیمی در مانی یا پرتو درمانی یا هر دو ، داشته باشند که در این موارد درمان مطابق نظر و تصمیم تیم پزشکی معالج بیمار صورت می گیرد .

سرنوشت بیمار پس از درمان چگونه خواهد بود؟

مطالعات زیادی در ارتباط با این موضوع انجام شده است که آیا سرطان پستان هنگامی که در زمان حاملگی و شیر دهی بروز می کند ، خطرناک تر است یا خیر؟ نتایج بررسی های گذشته حاکی از این بود که سرطان پستان در زمان حاملگی پیشرفته تر و مهاجم تر است .

مطالعات جدیدتر نشان داده اند که با در نظر گرفتن تمام شرایط ، صرفاً حامله بودن بیمار وضعیت بیماری را وخیم تر نمی کند. اگر جه ممکن است زایمان زودتر از موعد و نوزادان کم وزن و نارس در این افراد بیشتر دیده شوند که نشانگر محیط نا مساعد داخل رحمی است. حاملگی پس از سرطان پستان با توجه به اینکه بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان پستان در سنین باروری هستند . یک سوال مهم برای بیماران مطرح می شود : آیا من می توانم پس از درمان سرطان پستان ، حامله بشوم ؟

در اوایل سال 1970 میلادی ، مطالبی در مورد این موضوع مطرح شد، حاکی از این که خانمهایی که دو سال یا بیشتر بدون شواهد و عوارض از بیماری زندگی کرده اند ، می توانند بدون عوارض جانبی باردار شوند .

با این وجود راجع به این موضوع کاملاً با احتیاط و بر اساس شرایط هر بیمار بایستی تصمیم گیری شود .

به عنوان یک قانون کلی : سرطان های پستان که در زمان غیر حاملگی تشخیص داده شده اند ، باید به طور مناسبی درمان شوند و قبل از اقدام به حاملگی بطور صحیح پیگیری شوند .

به علت اینکه اغلب موارد عود طی 2 سال اول پس از اقدام درمان اتفاق می افتند، توصیه می شود که حاملگی تا 2 – 3 سال پس از اتمام درمان به تعویق بیفتد. در صورتیکه شواهدی از عود بیماری وجود نداشته باشد ، خانمهایی که بدنبال سرطان پستان حامله می شوند باید مانند هر خانم حامله دیگری پیگیری شوند. جراحی و شیر دهی برشهای جراحی در پستان معمولاً در آینده مانعی برای شیر دهی با پستان می باشند.

این مساله در مورد نمونه برداری های پستان نیز صادق است.بنابر ین خانمها بهتر است قبل از شیر دادن به نوزاد،از عوارض ناشی از جراحی یا پرتو درمانی برای دوران شیر دهی مطلع باشند .

در مادران شیرده پس از هر گونه جراحی پستان ، شیر دهی از پستان جراحی شده باید متوقف شود.در غیر اینصورت احتمال تشکیل مجرای ارتباطی از مجاری شیری به پوست منطقه جراحی شده (فیستول شیری ) ، وجود دارد. در این مدت کودک می تواند از پستان مقابل تغذیه شود و شیر دهی تا ترمیم زخم باید به تعویق بیفتد .

نکته مهم این است : در حال حاضر ، هیچ مدرکی دال بر اینکه شیر دهی بعد از درمان سرطان پستان ، برای نوزاد خطری داشته باشد، وجود ندارد.

خلاصه:

• موضوع حاملگی و سرطان پستان از دو دیدگاه قابل بررسی است: "سرطان پستان در حاملگی" و"حاملگی پس از سرطان پستان".

• سرطان پستان ممکن است در دوران حاملگی و شیر دهی بروز کند.بزرگ شدن پستان در طی حاملگی تحت تاثیر هورمون ها ، غالباً تشخیص بیماری را به تأخیر می اندازد و باعث می شود که سرطان پستان در مراحل پیشرفته تری کشف شود.

• با توجه به وضعیت بیمار و تومور وی ، از روشهای تشخیصی مختلفی مثل معاینه بالینی و نمونه برداری ، سونوگرافی و حتی مامو گرافی ممکن است استفاده شود.

• خطرات جراحی پستان و بیهوشی عمومی در حاملگی نسبت به روشهای درمانی دیگر ، حداقل است و جراحی باید در حد لزوم انجام شود.

• خطر شیمی درمانی در حاملگی بخصوص در سه ماهه دوم پایین است و می توان از آن استفاده کرد.

• انجام پرتو درمانی در دوران حاملگی ممنوع است .

• حاملگی پس از سرطان پستان، حداقل تا 2 سال پس از پایان درمان که بیشترین خطر عود وجود دارد ، ممنوع است و پس از این مدت نیز بسته به شرایط بیمار و نظر پزشک باید تصمیم گیری شود.

• هر گونه جراحی پستان در دوران شیر دهی ممکن است منجر به ایجاد فیستول شیری شود و با ادامه شیردهی از آن پستان منافات داشته باشد.

 


در صورتی که در خانواده خود فرد مبتلا به سرطان پستان دارید ، حتماً از امکانات مرکز ما جهت تشخیص زودرس سرطان پستان استفاده کنید .


مطلب مرتبط : حاملگی و سرطان پستان (1)