افزایش تولید شیر مادر

افزایش تولید شیر

آیا فکر میکنید به اندازه کافی شیر ندارید ؟ ولی به احتمال بسیار به اندازه ی کافی شیر تولید میکنید،زیرا آمارها نشان میدهند که فقط یک درصد از بانوان واقعاً دچار کمبود تولید شیر هستند.در این مطلب می خوانید و اطمینان می یابید که بدنتان می تواند براساس تقاضای نوزادتان تولید شیر خود را افزایش دهد.

آمادگی برای تولید شیر قبل از تولد نوزاد شروع میشود.اطلاعات خود را درباره شیردهی افزایش دهید، البته این اطلاعات را از منابع معتبر و مطمئن بدست آورید.نزد مشاور شیردهی بروید یا پیش از تولد فرزندتان در جلسات کلاس های شیردهی حضور یابید .اکثر کلاس های بارداری این جلسات را در دوره های خود برگزار می کنند.

شروع خوب

چگونگی زایمان و رفتار نوزاد در نخستین ساعت ها و روزهای پس از زایمان بر چگونگی تجربه شیردهی به شکل چشمگیری اثر میگذارد .در گذشته بسیاری از روشهای زایمان و مراقبت های پس از آن برای شروع خوب شیردهی پستانی مساعد نبوده اند.پژوهش های بسیاری نشان می دهد که جدا کردن مادر از نوزاد بلافاصله پس از تولد(مگر فوریت پزشکی باشد)می تواند روند تثبیت شیردهی را با مشکل مواجه کند .امروزه می دانیم که برای شروع خوب شیردهی پستانی،لازم است بلافاصله پس از زایمان مادر و نوزاد برای شصت تا نود دقیقه در تماس پوست با پوست قرار گیرند.

واقعیت ساده این است که تولید شیر براساس قانون عرضه و تقاضاست.هرچه فرزندتان بیشتر بمکد،بدنتان شیر بیشتری تولید میکند.در هفته های نخست تولد نزدیک کردن هرچه بیشتر بچه به پستان تولید شیر را پایدار می سازد.در روزهای نخست حجم شیر اندک و به شکا آغوز(کلستروم) بسیار متمرکز است.اگر به نوزادان شیر خشک یا آب داده شود،در نتیجه درخواست کمتری برای شیر مادر وجود خواهد داشت و شاید این کار به تولید ناکافی شیر بینجامد .شیر مادر در اثر تحریک کردن پستان مادر از سوی نوزاد تولید میشود.اگر فرزندتان ناراحت یا پستان را درست به دهان نگرفته باشد ،امکان دارد نتواند به طور موثر شیر را بدوشد.قراردادن نوزاد روی پستان ظاهراً بسیار ساده است ، اما به اندکی تمرین نیاز دارد .اگر بچه درست پستان را به دهان نگرفته باشد،این احتمال که پستان تحریک نشود ، افزایش می یابد و باعث می شود که بچه کلافه شود و نوک پستان مادر نیز آسیب ببیند.همین امر کافی است تا بسیاری از نومادران به توانایی و تولید کافی شیر خود مشکوک شوند .

توجه داشته باشید!

برای نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند طبیعی است که به دفعات تقاضای شیردهی داشته باشند.تمایل آنان برای مکیدن و نزدیک بودن به مادر بسیار قوی است.بنابراین اگر فرزندتان بخواهد،روزانه ده تا دوازده بار تغذیه شود،تعجب نکنید.شیرمادر به سادگی هضم و در بدن فرآوری می شود ، در حالی که هضم کردن شیر خشک زمانبر است.

در سال اول زندگی فرزندتان نقاط عطف رشد فراوانی وجود دارد،خصوصاًدر سه ماه نخست .حدود ده روزگی تا دو هفتگی ، سپس در سه هفتگی ،شش هفتگی،دوازده هفتگی،چهارماهگی و دوباره در شش ماهگی .بنابراین فرزندتان برای رشد کافی به دفعات تغذیه ی بیشتر نیاز دارد و شاید مشکوک شوید که اگر به اندازه کافی شیر تولید می کنید پس چرا فرزندتان دائماً در حال مکیدن شیر شماست.

همانطور که بچه رشد میکند،او در مکیدن سریع شیر از پستان مادر مهارت می یابد و ممکن است در هر نوبت شیردهی فقط از یک پستان شیر بنوشد.همان طور که زمان میگذرد ، متوجه خواهید شد که پستانهایتان نرم تر می شوند و کمتر چکه میکنند.نگران نشوید.این دگرگونی ها معمولند و نشان می دهد که بدنتان در حال انطباق است تا دقیقاً براساس نیازهای فرزندتان شیر تولید کند.

هورمون ها در تولید شیر نقش بسیاری دارند . درحالی که پرولاکتین در تولید شیر بازیگر اصلی است، وقتی بچه شروع به مکیدن شیر می کند ، اکسی توسین هورمون مسئول رساندن شیر به بچه است.این هورمون بسیار حساس است و استرس مادر میتواند بر عملکرد اکسی توسین اثر بگذارد. وقتی جاری شدن شیر به کمی زمان نیاز داشته باشد ، احتمال دارد مادر متوجه بدخلقی فرزندش روی پستان شود و این حالت موجب اضطراب بیشتر مادر گردد.بنابراین در روزهای اول شیردهی و برای تثبیت تولید شیر و شیردهی ، داشتن فضایی آرام و ساکت بسیار مهم است .هورمون پرولاکتین آرامش بخشی طبیعی است و متوجه خواهید شد که هنگام شیردهی هم شما و هم فرزندتان آرام و رها می شوید.

عوامل تاثیر گذار بر تولید ناکافی شیر:

·         جدایی طولانی مدت مادر و فرزند پس از زایمان.

·         فرارنگرفتن کافی در معرض پستان و مکیدن بی اثر پستان.این مشکل عوامل متعددی مثل ابتلای نوزاد به زردی ،نارس بودن یا بیماری مادر یا نوزاد دارد.

·         اجرای خشک و محکم برنامه ی تغذیه نوزاد نیز می تواند با برنامه های طبیعی بدن مادر مداخله کند!برای شیردهی به فرزندتان فقط نظاره گر ساعت نباشید.

·         جراحی قبلی پستان

·         بازگشت سرکار که به معنای جدایی طولانی است.از محل کار خود جویا شوید که کجا می توانید شیرتان را بدوشید (پمپ کنید)و از مشاور شیردهی نیز راهنمایی بگیرید.

·         استعمال دخانیات.

·         بیماری و تنش مادرانه می تواند با تولید شیر مداخله کند . هورمون درمانی و برخی از قرص های ضدبارداری نیز می تواند مشکل ساز باشد.

·         عوارضی مثل زبان بسته نوزاد،نوک پستانی که تخت یا فرورفته باشد و عفونت هایی مثل برفک می تواند شیردهی پستانی را برای مادر و بچه بسیار ناراحت کننده و به تغذیه بسیار دردناک بینجامد.

 

آیا تولید شیر خوب میخواهید؟

·         کاملا آگاه شوید که شیردهی پستانی چگونه کار میکند.

·         به کلاس شیردهی بروید یا متخصص شیردهی را ملاقات کنید.

·         پس از زایمان درخواست کنید تا فرزندتان در حد امکان در تماس پوست با پوست شما قرار گیرد.

·         اغلب به نوزادتان شیردهی کنید و برای تغذیه برنامه ریزی نکنید.

·         صبور باشید و یادتان باشد که این مهارت جدیدی است که می آموزید.

·         آرام باشید و بگذارید فرزندتان راهنمایتان باشد.آنها بیش از آنچه فکر میکنید می دانند.

·         خوب بخورید و به اندازه کافی مایعات بنوشید.شیردهی پستانی باعث تشنگی می شود.

·         با اولین نشانه ی مشکل کمک بگیرید و صبر نکنید تا موردی کوچک از کنترل خارج شود.

·         برای معاینه ی پیشرفت فرزندتان و پاسخ گرفتن برای پرسش هایتان، هفتگی به درمانگاه کودکان بروید.

·         فرزندتان را با دیگران مقایسه نکنید.فرزندتان فرد کوچک بی همتایی با ویژگی های شخصیتی و نیازهای خود است .اگر فرزندتان وزن از دست میدهد یا افزایش وزن ندارد، بی تردید نزد مشاور شیردهی پستانی ، پزشک یا به درمانگاه بروید.اگر نگرانید ، صبر جایز نیست ، کمک بگیرید.

ورم پستان

وقتی در اثر انسداد مجاری تولید شیر ، جریان شیر از پستان متوقف می شود،پستان مصدوم و ملتهب میشود.هر التهاب و عفونتی در پستان ، ورم پستان خوانده می شود.همیشه تفاوت گذاری بین التهاب و عفونت ساده نیست ولی التهاب می تواند واقعاً به سرعت عفونی شود البته درمان برای هر دو مشکل مشابه است.اما پس از اینکه متوجه هر یک از نشانه های زیر شدید کمک گرفتن فوری اهمیت دارد:

·         سوراخ پستان دردناک،متورم،گرم/داغ با توده های سخت (نقاط داغ) روی پستان.

·         نشانه های سرما خوردگی بدون مشکلات گلو.

·         افزایش دمای بدن 38/4 سانتی گراد و بیشتر.

·         بی قراری خستگی عمومی ، سردرد و احساس آسیب دیدگی تمام بدن.

·         حتی ممکن است چرک در شیر یا رگه هایی سرخ رنگ روی پستان خود ببینید.

 

شیردهی بچه سزارینی

اگر فرزندتان با سزارین به دنیا آمده است،برای جاری شدن شیرتان شاید به زمان بیشتری نیاز داشته باشید .هورمون ها باید منطبق شوند و شما باید از جراحی بهبود یابید.شاید آسیب دیده و حساس باشید ، اما با صبر ، درک شرایط و راهنمایی خوب ، جاری شدن شیر به شکل طبیعی آغاز شده و شما درست به همان اندازه ی مادری شیر تولید خواهید کرد که زایمان واژنی داشته است .

 

استفاده از گیاهان و خوراکی ها برای کمک به افزایش تولید شیر

به توصیه لیندا بریتز، مشاور شیردهی پستانی ، در سراسر تاریخ بشریت گیاهان و خوراکی های بسیاری برای حفظ و افزایش تولید شیر بانوان استفاده شده است.با پیشرفت پژوهش های علمی ، برخی از داروهای صنعتی می توانند موجب افزایش سطح هورمون های مسئول تولید و جریان شیر شده و تولید این ماده ی حیاتی را افزایش می دهند .فقط چون بسیاری از گیاهان و داروهای بدون نسخه به عنوان محصولی طبیعی تبلیغ می شوند ، همیشه به این معنا نیست که استفاده از آنها ایمن خواهد بود.متخصصان بهداشت باید به مادران شیرده پستانی درباره اطلاعات و رهنمودهای مصرف این محصولات مشاوره دهند. یکی از معمولترین محصولاتی که از سوی مشاوران شیردهی و متخصصان بهداشتی توصیه می شود ، شنبلیله است .این سبزی به عنوان ادویه گیاهی و به صورت خوراکی استفاده میشود . این ماده نسبتاً ایمن در نظر گرفته می شود. اما میتواند باعث کاهش میزان گلوکز مادر شود و نشانه های آسم را فزونی بخشد.اگر بع بادام زمینی و حبوبات آلرژی دارید از شنبلیله استفاده نکنید.