اطلاعات مفید در دوران بارداری

 

اطلاعات مفید در دوران بارداری

 

 

راه های طبیعی کاهش درد در بارداری

درد در بارداری

در طول 9 ماه بارداری بدن دچار تغییر و تحولات قابل توجه ای می ود . گرچه بدن میتواند خود را با این تغییرات وفق دهداما گاهی تحمل آن برای مادر دشوار است . تغییر وتحولات در برخی موارد با دردهای ناخوشایندی همراه می شود که برای تسکین آن مادربه دارو نیاز دارد . از آنجا که مصرف دارو های شیمیایی و مسکن ها در دوران بارداری توصیه نمی شود ، برخی راه های طبیعی تسکین دردهای دوره بارداری را به شما

معرفی می کنیم :

تهوع

تهوع شایعترین ناراحتی مادران باردار به خصوص در اوایل بارداری است . پزشکان برای پیشگیری معمولا ویتامین B6تجویز می کنند اما می توان با روش های طبیعی جلوی تهوع را گرفت .سعی کنید همیشه یک ماده غذایی سالم در دهان داشته باشید .ازبوهای شدید ، موادغذایی پرادویه و چرب دوری کنید و از مواد پرقند مثل شیرینی ، برنج، نان ، ذرت و موز استفاده کنید . موادغذایی تازه مثل انواع میوه و سبزی ها ، نان و غلات کامل بخورید و از مصرف موادغذایی صنعتی پرهیز کنید .15 دقیقه قبل از برخاستن از رختخواب مقداری بیسکویت سبوس دار یا نان خشک در دهان بگذارید . چای و قهوه را بدون شیر و به شکل ولرم بنوشید . جوشانده زنجبیل یا قطره آن نیز ضدتهوع است .

هموروئید

هموروئید از جمله عوارض بارداری به خصوص در زنانی است که قبلاً آن را تجربه کرده اند یا دچار یبوست های شدید هستند. برای تسکین هموروئید توصیه می شود خانم باردار به پهلوی چپ بخوابد  تا جریان خون افزایش یابد.در طول شب باید مرتبا وضعیت را تغییر داد و در یک جهت نخوابید. نشستن در آب گرم هم مفید است .

 

درد کم و لگن

احساس درد و تیر کشیدن در ناحیه کم یا لگن از جمله درهایی است که در تمام طول بارداری وجود دارد و برای مادر نگران کننده است . در بیشتر موارد این دردها کاملاً طبیعی است . در اوایل بارداری دلیل بروز درد شکمی و لگن انطباق پیدا کردن رحم با بارداری است با یک متخصص صحبت کنید به خصوص اگر دردها شدید است یا با لکه بینی همراهند .

در اواسط بارداری نیز دلیل دردها بزرگ شدن رحم و انبساط بافت هاست. در اواخر بارداری هم کشیدگی عضلات باعث درد می شود .هیچ داروی معجزه گری برای تسکین درد شکمی و لگن وجود ندارد و تنها استراحت می تواند تا حدی کارساز باشد .

سوزش معده و ریفلاکس

سوزن معده از جمله ناراحتی های بیشتر مادران باردار است .بالا آوردن سربه میزان  5/1 سانتی متر هنگام خواب می تواند تا حد زیادی جلوی ریفلاکس را بگیرد . به مادر باردار توصیه می شود از مصرف غذاهای چرب و پر از سس ، میوه های خام و گوجه که اسید بالای دارد خودداری کند.میزان مصرف چای ،قهوه،نوشیدنی های گازدار و مواد غذایی سرخ شده و پرادویه ، سرکه و شکلات را کاهش دهد و بیشتر از غلات ، تخم مرغ و شیر بهره ببرد .آب کلم نیز درمان مناسبی برای کاهش سوزش معده است برای این منظور کلم را آبپز کنید و به صورت گرم یا سرد مصرف کنید

کافئین

کافئین می تواند از جفت رد شده و بر روی قلب و تنفس جنین اثر بگذارد. بعضی تحقیقات نشان داده که نوشیدن بیش از حد مواد کافئین دار(مثل قهوه و نوشابه سیاه) می تواند باعث سقط جنین و تولد نوزاد کم وزن شود. اما برخی دیگر این نظریه را رد کرده اند.

به همین دلیل پیشنهاد می شود که در سه ماهه اول بارداری، مقدار مصرف کافئین را کم کنید و در سه ماه دوم و سوم بارداری، بیشتر از 2 لیوان نوشیدنی های کافئین دار مصرف نکنید.


همیشه متخصصان و پزشکان تغذیه ما را به خوردن میوه جات تشویق کرده اند چرا که این مواد برای بدن ما سرشار از خاصیت های باورنکردنی هستند. اما گاهی اوقات این مواد غذایی پر خاصیت می توانند برای افراد باردار خطرناک باشند.

 

 

دوران بارداری یکی از حساس ترین مراحل زندگی زنان محسوب می شود. در این دوران از هر گوشه و کناری به خانم های باردار توصیه هایی می شود که چه بخورند و چه نخورند. دوستان و اعضای خانواده هم احساس مسئولیت می کنند و همیشه سفارش هایی دارند که چه میوه هایی را بخورید و کدام ها را نخورید. خود مادران باردار هم نگران این هستند که چه میوه هایی را در این دوران بخورند که برای خودشان و جنین مفید باشد، از چه میوه هایی پرهیز کنند و می خواهند بفهمند به چه میوه های خاصی حساسیت دارند. همه می پرسند مصرف این یا آن میوه چه تاثیری بر جنین دارد و هنگامی که ویار میوه دارند چگونه باید عمل کنند. برای این که به سوالاتی که شما در ذهن تان دارید، پاسخ داده باشیم با دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه در مورد مصرف میوه ها در دوران بارداری صحبت کرده ایم. امیدواریم توصیه های ایشان برای شما مفید واقع شود.

تنوع و تعادل را حفظ کنید

یکی از مهم ترین وظایف خانم ها طی دوران بارداری حفظ سلامت خود و جنین شان، با داشتن تغذیه سالم در این دوران است. انتخاب های صحیح در تغذیه بارداری به بهبود رشد و تکامل جنین کمک می کند. تغذیه مادر در این دوران تاثیر مستقیمی بر شادابی و رشد فرزند دارد. آنچه در تغذیه خانم های باردار اهمیت دارد رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی است. در ماه های اول بارداری حالت تهوع و استفراغ برای شما مشکلاتی ایجاد می کند، سعی کنید رژیم متعادلی داشته باشید و ویتامین های مورد نیاز دوران بارداری را دریافت کنید.

روزانه ۵ تا ۷ نوبت میوه و سبزی تازه

مصرف میوه در دوران بارداری بسیار مهم است. همان طور که علم تغذیه علم تعادل است در مورد میوه ها نمی توان گفت کدام میوه برتری خاصی نسبت به دیگری دارد. توصیه می شود خانم باردار به صورت متنوع از تمام میوه های فصل استفاده کند و در طول روز ۵ تا ۷ نوبت میوه و سبزی های تازه و صیفی جات به صورت متنوع مصرف کند. در فصل تابستان میوه های مختلفی وجود دارد مانند هلو، شلیل، زردآلو، گوجه سبز، توت فرنگی و…. می توان از این میوه ها به طور متعادل در میان وعده های مختلف استفاده کنید. همانطور که گفته شد میوه ها نسبت به هم بهتر یا بد تر نیستند و باید به میزان لازم از تمام میوه های فصل و سبزی ها استفاده کرد.

اگر میوه ای را قبلا نخورده اید، دقت کنید

با خوردن میوه ای خاص ممکن است برای فرد باردار حساسیت ایجاد شود. واکنش حساسیت موضوعی است که با توجه به تجربه هر فرد مشخص می شود. اگر فردی علائم حساسیت دارد باید نسبت به خوردن میوه ملاحظات خاصی را درنظر بگیرد. میوه هایی مانند کیوی و توت فرنگی ممکن است ایجاد حساسیت کنند. خانم باردار اگر این میوه ها را برای اولین بار مصرف کند، ممکن است باعث بروز نشانه های آلرژی شود. اگر فرد باردار با مصرف میوه ای متوجه شد که حساسیت دارد باید مصرف آن میوه را کاهش دهد. معمولا حساسیت میوه در زمانی که تغذیه کمکی برای شیر دادن به نوزاد مصرف می شود، به وجود می آید و در این دوران اگر میوه ای برای اولین بار مصرف شود ممکن است حساسیت ایجاد کند.

ویتامین C فراموش نشود

ویتامین C بیشتر در سبزی های برگ سبز مثل کلم بروکلی و میوه های تازه مثل کیوی، انواع توت، گوجه فرنگی، هندوانه، طالبی، توت فرنگی و در مرکبات پرتقال، گریپ فروت، انواع لیمو و نارنگی موجود است. بنابراین به خانم های باردار توصیه می شود در طول بارداری حتما در روز از میوه هایی که حاوی ویتامین C هستند، بخورند. استفاده از آن ها باید به صورت متناوب طی روز باشد تا کمبود این ویتامین ها در آینده برای جنین مشکل ایجاد نکند.

اگر ویار دارید…

در ۳ ماهه اول بارداری خانم های باردار با ویار مواجه هستند و معمولا تمایل خاصی به خوردن میوه دارند. این مشکلی است که به دلیل متابولیسم بدن و تغییراتی که در فرد باردار به وجود می آید، ممکن است اتفاق بیفتد. ممکن است خانم باردار میوه خاصی را بیش ار حد طبیعی مصرف کند و این مصرف بیش از حد مشکلاتی در دستگاه گوارش و سیستم متابولیک او به وجود آورد. توصیه ما به خانم های باردار این است که از خوردن یک میوه خاص به شکل زیاد خودداری کنند و همانطور که گفتیم از تمام میوه ها ۵ تا ۷ نوبت طی روز در تمام وعده های صبحانه، ناهار، شام مصرف کنند. اگر به این توصیه ها عمل کنند مشکل خاصی برای آن ها به وجود نمی آید.

افزایش وزن در بارداری به سلامت مادر و جنین آسیب می رساند

 

پزشکان و متخصصان تغذیه همیشه خطرات ناشی از افزایش وزن را گوشزد میکنند . اکثر خانم های باردار چاق ، نوزادان چاق به دنیا می آورند و یکی از مشکلات زایمان ها نیز همین است . عوارض ناشی از تغذیه زیاد در دوران بارداری ممکن است سبب افزایش فشار خون ، اختلالات عملکرد کلیه ها ، مشکلات عروقی ( واریس ) و دردهای عضلانی در ناحیه ران شود .

چاقی اصولا زمانی به وجود می آید که بدن به دلیل مصرف مواد غذایی فراوان ، بیش از نیازش کالری دریافت کند . نیاز به کالری در دوران بارداری بسیار کمتر از آنچه عموما گفته میشود ، افزایش می یابد . برای مثال از چهار ماهگی بیش از 2600 کیلوکالری در روز و از هفت ماهگی نیز بیش از 2800 کیلوکالری در روز نیاز نیست . بهترین وسیله کنترل افزایش وزن ، وزن کردن به طور منظم است . هرگز فراموش نکنید که نباید فقط در دوران بارداری به تغذیه کامل و صحیح توجه کرد بلکه باید همیشه به آن توجه داشت .

تغذیه صحیح یعنی بدن انسان تمام مواد غذایی مورد نیاز روزانه خود را به اندازه کافی و با نسبتهای دقیق بدست آورد . باید توجه داشته باشیم که تغذیه خانم های باردار مانند سایر خانم هاست و به کالری یا مواد غذایی بیشتر ( چربی ها ، پروتئین ها و … ) نیاز ندارند ، اما احتیاج بیشتری به ویتامین ها و مواد معدنی دارند .

برای مثال مصرف روزانه نیم لیتر شیر ، هم پوشش دهنده کافی برای کلسیم روزانه است و هم مواد دیگری نیز همراه دارد . مواد غذایی ای که به طور معمول استفاده می شوند ، اغلب نمی توانند آهن مورد نیاز بدن خانم باردار را تامین کنند . از چهارمین ماه بارداری ، بدن آهن بیشتری نیاز دارد . مصرف هفتگی جگر ، میتواند این نیاز را پوشش دهد و همزمان مصرف ویتامین C باعث میشود آهن مواد غذایی بهتر مورد استفاده بدن قرار گیرد . با توجه به این که نیاز به آهن در خانم های باردار به طرز قابل توجهی بالاست ، بنابراین با تجویز پزشک ، در صورت نیاز از قرص آهن استفاده شود .

 

در دوران بارداری، مصرف مواد غذایی سالم، مواد مغذی مناسب را برای رشد جنین تامین می کند.

در این مطلب به چند ماده غذایی مفید اشاره خواهیم کرد که هم برای مادر و هم برای جنین مفید است:

حبوبات ، گوشت قرمز ، میوه های توتی ،کلم بروکلی،پنیر پاستوریزه شده،تخم مرغ،شیر،آب پرتقال غنی شده،ماهی آزاد،غلات سبوس دار،ماست کم چرب