صورتی فکر کنید ، سبز زندگی کنید

صورتی فکر کنید ، سبز زندگی کنید

 


صورتی فکر کنید، سبز زندگی کنید.

«صورتی فکر کنید و سبز زندگی کنید» بیان موارد و اقداماتی است که هدف آن کاهش احتمال ابتلا به سرطان پستان و بیماری‌های متعاقب آن و نیز راهی برای کمک به بیماران مبتلا به این بیماری برای فراهم آوردن زندگی سالم‌تر و طولانی‌تر است. با ما در شماره‌های بعدی مجلة هدیة مهر همراه باشید.

پیشگیری از سرطان با ورزش و فعّالیّت فیزیکی منظّم محقّقان دریافتند بین تمرین‌های ورزشی و پیشگیری از سرطان و همچنین جلوگیری از بازگشت آن ارتباط وجود دارد. انجام منظّم و مرتّب تمرین‌های ورزشی به کاهش چربی بدن و بهبود تون عضلانی کمک می‌کند.

مرکز تحقیقات سرطان آمریکا بیان می‌کند: یک سوم از پانصد و پنجاه هزار مرگ‌هایی که در اثر سرطان هر ساله در ایالت متحدة امریکا رخ می‌دهد، به تغذیه ناسالم و انجام ناکافی فعّالیّت‌های ورزشی وابسته است. کم کردن تمرینات ورزشی احتمال خطر سرطان پستان را بالا می‌برد.

نیازی به انجام ورزش حرفه‌ای نیست، بلکه فقط تمرینات ورزشی خود را به‌طور منظّم انجام دهید. این کار احتمال خطر سرطان پستان را کاهش می‌دهد و همچنین از بازگشت آن جلوگیری می‌کند. گرفتن رژیم غذایی مناسب برای داشتن بدنی سالم یک رژیم غذایی سالم، سرشار از میوه‌ها و سبزیجاتی است که حاوی آنتی اکسیدان ‌باشند.

هر نوع نوشیدنی الکلی که فرد مصرف می‌کند، باعث افزایش گیرنده‌های هورمون استروژن در بدن می‌شود. پس نوشیدنی‌های الکلی را ترک کنید. آتش را خاموش کنید. دود سیگار حاوی مواد سرطان‌زاست که می‌تواند باعث تجمّع رادیکال‌های آزاد در اطراف سلول‌های پستان شود. مطالعات نشان می‌دهد که مصرف سیگار عوامل خطر سرطان ریه و پستان را افزایش می‌دهد و این خطر در افرادی که در مواجهه با دود سیگار هستند (passive smoking )، چندین برابر افزایش می‌یابد. شواهد نشان می‌دهد که بین استعمال دخانیات و سرطان پستان ارتباط وجود دارد که این خود دلیلی محکم برای ترک سیگار است. انجام ماموگرافی سالانه انجام مرتّب آزمایش‌های ماموگرافی در اغلب موارد باعث می‌شود تا سرطان پستان زودتر از زمانی که خود شما آن را احساس می‌کنید مشخّص شود.

اگر سرطان پستان زودهنگام تشخیص داده شود، به‌ندرت منجر به مرگ خواهد شد. تحقیقات علمی نشان می‌دهد که با انجام آزمایش ماموگرافی، مرگ‌ومیر ناشی از سرطان سینه 30 تا 45 درصد کاهش می‌یابد. امروزه آزمایش ماموگرافی باید در همة زنان در یک فاصلة سنّی خاص انجام شود. اگر خانمی هیچ عامل خطری برای سرطان پستان نداشته باشد، باید اولین ماموگرافی را در سنّ 35 سالگی انجام دهد و از سنّ چهل تا پنجاه سالگی، هر یک تا سه سال یک‌بار آن را تکرار کند.

از سنّ پنجاه سالگی به بالا هم سالانه یک ماموگرافی توصیه می‌شود. زنان پرخطر و کسانی که آزمایش مثبت ژن مستعدکنندة سرطان سینه دارند (BRCA1, BRCA2)، باید با پزشک مشورت کنند و ماموگرافی سالانه را از سنّ 25 سالگی شروع کنند. به‌طور کلّی ماموگرافی برای افراد زیر انجام می‌شود: - زنانی که برای آزمایش سلامتی (غربالگری سرطان پستان) مراجعه کرده‌اند. - زنانی که متوجّه یک وضعیت غیرعادی (توده و ... ) یا علائم بیماری در پستان خود شده‌اند. - زنانی که پس از عمل پستان در آزمایش‌های سالانه شرکت می‌کنند. بیسفنول A (BPA ) BPA یک مادة شیمیایی است که در بسیاری از مواد پلاستیکی سخت از جمله پوشش داخلی قوطی‌های کنسروی و به احتمال زیاد در بسیاری از تولیدات پلاستیکی یافت می‌شود.

این مادة شیمیایی یک تجزیه‌کنندة هورمون است. تجزیه‌کنندة هورمون می‌تواند روی چگونگی عمل هورمون استروژن و اعمال دیگر هورمون‌ها در بدن از طریق تحریک و یا شبیه‌سازی آن‌ها تأثیر بگذارد. استروژن سبب می‌شود سرطان‌های پستانی که از نوع ER مثبت هستند (یعنی گیرندة استروژنی دارند)، گسترش و رشد پیدا کنند. امّا خواه ناخواه هر فردی در معرض مقدار کمی از این مادة شیمیایی (BPA ) قرار دارد، چون این ماده هر روزه به مقدار فراوان تولید می‌شود.

حال چگونه می‌توانیم میزان این مادة شیمیایی را در اطرافمان کاهش دهیم؟

• از مصرف مجدّد ظروف یک‌بار مصرف اجتناب کنید؛ زیرا این مادة شیمیایی که در مواد پلاستیکی یافت می‌شود، می‌تواند به محتویات درون ظروف یک‌بار مصرف منتقل شود و اگر این ظروف خراشیده باشد و یا مدّت زمان استفاده از آن زیاد باشد، مقدار بیشتری از این مادة شیمیایی را منتقل می‌کند.

• از گرم کردن و پختن غذا در ظروف پلاستیکی حتّی اگر این ظروف قابل استفاده در مایکروویو هم باشند اجتناب کنید؛ هرگز مایعات و غداهای گرم را در ظروف پلاستیکی قرار ندهید و حتّی از قرار دادن این ظروف در مقابل نور آفتاب هم اجتناب کنید (زمانی که حاوی مواد غذایی هستند). زمانی که از این ظروف استفاده می‌کنید دقّت کنید که سالم باشند.

• در خوردن غذاهای کنسروی اعتدال به خرج دهید؛ حتّی آن‌هایی که گفته می‌شود فاقد مادة شیمیایی (BPA ) هستند.

• توصیة نهایی این است که غذاهای تازه را جایگزین غذاهای کنسروی کنید و از ظروف شیشه‌ای و سرامیکی برای قرار دادن در مایکروویو استفاده کنید.


دکتر زهرا نیک پوری

جراح و متخصص بیماری های زنان ، زایمان و نازایی (دارای بورد تخصصی)

دارای گواهینامه تشخیص بیماری های پستان از فرانسه

آدرس مطب : رشت - چهارراه گلسار - خیابان نواب - ساختمان فروردین -
طبقه اول

تلفن:  7223655 -  7223654 0131

ایمیل : z.nikpouri@gmail.com

وبسایت:www.drnikpouri.com